Αιματοκρήτης

Αιματοκρήτης

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης” είναι ένα νομικά αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και δράσεις σε όλο το νησί. Ιδρύθηκε το 1985 με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων. Αποτελεί τον παλαιότερο εν ενεργεία σύλλογο δωρητών οργάνων στη χώρα, έχοντας διαβιβάσει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων περισσότερες από 3.500 αιτήσεις δωρητών οργάνων, συμβάλλοντας ώστε η Κρήτη διαχρονικά να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προσφοράς μοσχευμάτων.
Το 2008 ξεκινά πρότυπο πρόγραμμα αιμοδοσίας, χωρίς την διατήρηση “τράπεζας αίματος”, με βασικούς άξονες την συνεργασία με τους φορείς ανά περιοχή (τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, εκπαίδευση, τοπικοί σύλλογοι) και την ενεργοποίησή τους στη διοργάνωση τακτικών αιμοδοσιών. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού έχουν προσφερθεί περισσότερες από 20.000 μονάδες αίματος. Εξολοκλήρου το αίμα που συγκεντρώνεται διατίθεται στα δημόσια νοσοκομεία για τις έκτακτες και πάγιες ανάγκες. Το σημαντικότερο επίτευγμα της προσπάθειας ήταν η σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας στο νησί που χαρακτηριζόταν από κατακερματισμένες αιμοδοσίες, με τους αιμοδότες στο μεγαλύτερο ποσοστό να είναι περιστασιακοί. Στις αιμοδοσίες του “Αιματοκρήτη” έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 10.000 εθελοντές αιμοδότες, οι περισσότεροι από τους οποίους συνεχίζουν να αιμοδοτούν τακτικά ενώ πλέον ο σύλλογος είναι o μεγαλύτερος σε προσφορά αίματος στην Ελλάδα, χωρίς διαχείριση αίματος. Ο σύλλογος έχει αναπτύξει από ετών καινοτόμο λογισμικό καταγραφής αιμοδοτών οι οποίοι ειδοποιούνται με sms/email στην επόμενη αιμοδοσία και ανανεώνει συνεχώς έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.

Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ενημερωτικές εκδηλώσεις, 8 παγκρήτια συμπόσια με επιφανείς ομιλητές, την 21η Αμφικτιονία (πανελλήνιο συνέδριο συλλόγων αιμοδοτών ΠΟΣΕΑ) και την 8η πανελλήνια λαμπαδηδρομία εθελοντών αιμοδοτών, ενώ υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο Ν. Ηρακλείου. Πραγματοποιεί περίπου 15 αιμοδοσίες μηνιαία, με σταθερή πλέον αιμοδοσία κάθε Σάββατο στο Δημαρχείο Ηρακλείου και την Πλατεία Ελευθερίας. Τα τελευταία δέκα χρόνια πραγματοποιεί φοιτητικές αιμοδοσίες που πλέον υλοποιούνται το δεύτερο Σάββατο κάθε μήνα στη Λότζια ενώ έχει συσταθεί και ομάδα φοιτητών αιμοδοτών του Αιματοκρήτη.
Αιμοδοσίες πραγματοποιούνται σε όλους σχεδόν τους Δήμους του Νομού Ηρακλείου καθώς και σε περιοχές των νομών Λασιθίου και Ρεθύμνου, όπως η Νεάπολη και τα Ανώγεια αντίστοιχα. Γενικότερα, δίδεται έμφαση στην υλοποίηση αιμοδοσιών ακόμη σε απομακρυσμένα χωριά της ενδοχώρας για να έχουν το δυνατό περισσότεροι πολίτες τη δυνατότητα να αιμοδοτούν κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2.000 εγγραφές για δωρητές μυελού των οστών. Επίσης υλοποιείται καμπάνια για τη δωρεά ομφάλιου αίματος προς δημόσια χρήση στην Κρήτη, ως επίσημα συνεργαζόμενος φορέας αρχικά με τη Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος/ Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και πλέον της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, αναλαμβάνοντας την ενημέρωση εγκύων και την παράδοση ασκών (περίπου 400 ασκοί έχουν παραδοθεί σε έγκυες γυναίκες).

Για το 2021 οι μονάδες αίματος που έχουν προσφερθεί προσέγγισαν τις 4.000. Στην περίοδο της πανδημίας καταφέραμε να αυξήσουμε κατά 200% την προσέλευση σε αιμοδότες και αναδειχθήκαμε το πρώτο σε δραστηριότητα κέντρο εγγραφής δωρητών μυελού οστών στην χώρα ως συνεργαζόμενος φορέας με το Όραμα Ελπίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλάζοντας τον τρόπο των δειγματοληψιών από σίελο σε αίμα, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των δωρητών.
Ο Αιματοκρήτης βραβεύτηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ΑΕ κα Σακελαροπούλου στα πλαίσια επιλογής από την Ελλανόδικο Επιτροπή του Διαγωνισμού Νησίδες Ποιότητας που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία.

Ιστορική Αναδρομή

2021

Οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν άμεσα και πιστοποιήθηκαν από το πανεπιστήμιο Κρήτης στην εφαρμογή πρωτοκόλλων COVID-19 που διαμορφώσαμε ανάλογα με τις ανάγκες τις αιμοδοσίας. Υποστηρίξαμε τους σταθμούς που στήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους και ενισχύσαμε τις εξορμήσεις στην ενδοχώρα. Καταφέραμε να αυξήσουμε την προσέλευση των αιμοδοτών κατά 200% ,προσφέροντας 2.600 μονάδες αίματος το 2020, με στοχευμένη καμπάνια για να αντιμετωπιστεί ο αρχικός δισταγμός των αιμοδοτών να προσέλθουν. Νέο υλικό με έμφαση στην διαδικτυακή επικοινωνία με τους αιμοδότες (infographics, ανανέωση ιστοσελίδας, social media, τηλε-ενημερώσεις κτλ.) χρησιμοποιήθηκαν για να διαχειριστούμε την κρίση που προκάλεσε η COVID-19 στο χώρο της αιμοδοσίας και να μπορέσουμε να ενημερώνουμε έγκαιρα τους αιμοδότες σε κάθε φάση των επιδημικών κυμάτων και του εμβολιασμού. Ο Νομός Ηρακλείου παρέμεινε αυτάρκης σε αίμα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και τροφοδότησε και εκτός Κρήτης νοσοκομεία, ενώ οι μειώσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας άγγιξαν και το 50%. Ακόμη, συμμετείχαμε σε ερευνητικό πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου Κρήτης, μελετώντας το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων COVID-19,ώστε να διερευνηθεί η ασφάλεια των αιμοδοτών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αναμένεται να δημοσιευθούν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Παράλληλα, αναδειχθήκαμε το πρώτο σε δραστηριότητα κέντρο εγγραφής δωρητών μυελού οστών στην χώρα ως συνεργαζόμενος φορέας με το Όραμα Ελπίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλάζοντας τον τρόπο των δειγματοληψιών από σίελο σε αίμα, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των δωρητών.

2020

Οι προσφερόμενες μονάδες έχουν ξεπεράσει τις 15.000 ενώ σε μια χρονιά ξεπεράσαμε τις 2.200 φιάλες αίματος! Επίσημα πλαίσια συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και διεύρυνση του αιμοδοτικού προγράμματος #αιμοδοτούμε μαζί αναπτύσσονται σε ολοένα και περισσότερους Δήμους της Κρήτης με σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους.

Αναπτύσσεται συνεργασία επίσης με την ΔΗΤΟΒ και τα ζευγάρια που περιμένουν παιδί μπορούν να παραλάβουν ασκό σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη.

Σε μια δεκαετία που όλα αλλάζουν και σε μια χρονιά που δοκίμασε τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος ένα πράγμα παραμένει αναλλοίωτο στην εθελοντική προσπάθειά μας: η ανάγκη να "δώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, για να ζήσουν οι άνθρωποι"

2019

Περισσότεροι από 7.500 εθελοντές αιμοδότες έχουν προσέλθει στις αιμοδοσίες που διοργανώνει ο "Αιματοκρήτης". Η νέα μας ιστοσελίδα προσφέρει έγκυρη ενημέρωση γύρω από θεσμούς της προσφοράς.

Η καμπάνια για τη δωρεά οργάνων εντατικοποιείται σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Ο "Αιματοκρήτης" βραβεύεται από τον Δήμο Ηρακλείου για την προσφορά του.

2018

Το 2018, μέσα σε μόλις δέκα χρόνια αιμοδοσιών, 12.200 μονάδες αίματος έχουν δοθεί στα δύο νοσοκομεία του Νομού Ηρακλείου. Μια νέα καμπάνια για τη δωρεά μυελού οστών και τη δωρεά οργάνων ξεκινούν δυναμικά.

Διανύοντας την γεμάτη προκλήσεις ψηφιακή εποχή, με έντονη παρουσία στα social media, καλώντας πια τη νέα γένια εθελοντών αιμοδοτών. Οι εποχές αλλάζουν, τα μέσα διαφοροποιούνται, οι στόχοι μας αναπροσαρμόζονται...

2013

2013 Χρονιά γεμάτα αιμοδοσίες- κόντρα στους καιρούς, στην Ελλάδα της κρίσης...στην Ελλάδα που ακόμη και ο εθελοντισμός στα χείλη όσων τον καπηλεύονται κινδυνεύει...ο "Αιματοκρήτης" με την ουσιαστική στήριξη από τους αιμοδότες και τους εθελοντές του, ξεπερνά ξανά τον εαυτό του: μέσα στο 2013 οι μονάδες που συγκεντρώνονται ξεπερνούν τις 2.000!

Με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, τη συνδρομή της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού και πολλών εθελοντικών σωματείων, ξεκινά πρόγραμμα αιμοδοσιών στην πόλη του Ηρακλείου.

2012

Το πρόγραμμα «κάθε σταγόνα σταγόνα ζωής» αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο με ραγδαία αύξηση των προσφερόμενων μονάδων αίματος, προσφέροντας κάθε χρονιά διπλάσιες μονάδες αίματος στα νοσοκομεία της πόλης με το 2012, να σημειώνει «νέο ρεκόρ ανθρωπιάς» τις 1874 μονάδες αίματος!

2011

Το 2011 ένα σημαντικό χορηγικό πρόγραμμα από το Επιτραπέζιο Νερό ΛΥΤΤΟΣ της Coca cola 3E με τίτλο «Κάθε σταγόνα σταγόνα ζωής», επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξη του προγράμματος αιμοδοσιών και ενημερώσεων και την υλοποίηση μιας μεγάλης επικοινωνιακής καμπάνιας. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, συνολικά για το 2011, ενημερώθηκαν 26.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 1.600 μαθητές, ενώ συγκεντρώθηκαν 1028 μονάδες αίματος.

Επίσης, το καλοκαίρι του 2011, ο Αιματοκρήτης προχωρά σε εσωτερικές οργανωτικές αλλαγές, εκδίδει εσωτερικό κανονισμό και ξεκινά την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους εθελοντές του, ενώ προς το τέλος της χρονιάς ο σύλλογος συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα για οικογένειες με παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα που βρίσκονται σε δυσάρεστη οικονομική κατάσταση, συσσίτια και ιδρύματα.

Ξεκινούν αιμοδοσίες και ενημερώσεις στο ΤΕΙ Ηρακλείου σε συνεργασία με τους σπουδαστικούς συλλόγους.

2010

Το 2010 διοργανώνει στα πλαίσια του 5ου Παγκρήτιου Συμποσίου ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τη δωρεά ομφάλιου αίματος, καθώς και σεμινάριο κατάρτισης μαιών της Κρήτης, σχετικά με τη λήψη ομφάλιου αίματος, σε συνεργασία με το Σύλλογο Μαιών Κρήτης.

Το καλοκαίρι του 2010, ο Δήμος Κόφινα παραχωρεί κτίριο για τη στέγαση του Αιματοκρήτη στην περιοχή Λουρών. Το «σπίτι του αιμοδότη» στεγάζει το παράρτημα Μεσσαράς του Αιματοκρήτη. Παράλληλα, η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Μεσσαράς «Αστερίωνας» τιμά τον Αιματοκρήτη, με την τύπωση στις φανέλες των μικρών ποδοσφαιριστών του λογότυπου του Αιματοκρήτη και το σύνθημα «Δώσε αίμα- Αγωνίσου για τη ζωή».

Ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Σπύρου Γιώργος, εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

2009

Το 2009 με τροποποίηση του καταστατικού του, αλλάζει η επωνυμία του σωματείου σε Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης,” Γίνεται μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και ως εκ τούτου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (FIODS).

Η ιατρός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αιματοκρήτη κα Ειρήνη Γεργιανάκη, προεδρεύει στην «Επιτροπή για τη Δωρεά Ιστών και Οργάνων» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Από το τέλος του 2009, ο σύλλογος αναπτύσσει συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και αναλαμβάνει την ενημέρωση ζευγαριών από την Κρήτη για τη Δωρεά Ομφάλιου Αίματος («βλαστοκυττάρων»), ζητήματος με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία.

2008

Aναλαμβάνει τη διοργάνωση για όλη την Ελλάδα της 6ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Από το τέλος του 2008, σχεδιάζει και αναπτύσσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Μυελού των Οστών στο Νομό Ηρακλείου, με τη βοήθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, το οποίο περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης κοινού και μαθητών και διοργάνωση τακτικών αιμοληψιών σε Δήμους του Νομού Ηρακλείου

2007

Aναλαμβάνει τη διοργάνωση της 21ης Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο εκπροσώπων των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών) που πραγματοποιεί με εξαιρετική επιτυχία στο Ηράκλειο.

2005

To 2005 ο σύλλογος ανανεώνει το δυναμικό των στελεχών του με νέους εθελοντές και επιστήμονες, που λειτουργούν καθοριστικά στην διεύρυνση των στόχων του στα θέματα της Eθελοντικής Aιμοδοσίας και της Δωρεάς Μυελού των Οστών και τον εκσυγχρονισμό, γενικότερα, μεθόδων και πρακτικών για την διάδοση των θεσμών αυτών.

Εντείνει τη συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας, συλλόγους πασχόντων και εθελοντών στην Κρήτη, προωθεί την επικοινωνία μεταξύ τους και με τις υπηρεσίες αιμοδοσίας, αποτελώντας έναν από τους διοργανωτές των ετήσιων Παγκρήτιων Συμποσίων για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Οργάνων.

Παράλληλα, το Διοικητικό του Συμβούλιο αναπτύσσει επικοινωνία με συλλόγους από όλη την Ελλάδα και παρακολουθεί τα συνέδρια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και όλες τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων.

1985

Ιδρύεται o σύλλογος με την επωνυμία «Παγκρήτιος Σύνδεσμος Δωρητών Σώματος» και κύριο στόχο τη διάδοση της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων. Πλέον αποτελεί τον παλαιότερο εν ενεργεία σύλλογο στην Ελλάδα που ασχολείται με το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Έχει διαβιβάσει περισσότερες από 3.000 αιτήσεις δωρητών οργάνων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις και ενέργειες ευαισθητοποίησης για τη Δωρεά Οργάνων, αναπτύσσοντας ακόμη και δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης για τις οικογένειες των δοτών οργάνων.

Διοικητικό Συμβούλιο

 • Ειρήνη Γεργιανάκη, Ιατρός Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής MD MPH PhD

  Πρόεδρος
 • Γεώργιος Σπύρου, Φυσικός Data base developer

  Αντιπρόεδρος
 • Εμμανουέλα Παπαδάκη Νοσηλεύτρια-Κοιν. λειτουργός ΜSc

  Γενική Γραμματέας
 • Ελευθέριος Χαραλαμπάκης, Λογιστής

  Ταμίας
 • Τιμόθεος Πατελάκης, Στρατιωτικός

  Μέλος
 • Γιώργος Πατελάκης Ιδ. Υπάλληλος

  Εξελεγκτική Επιτροπή
 • Βάγια Δάλα, Νοσηλεύτρια

  Εξελεγκτική Επιτροπή
 • Λίτσα Μέμμου, Νοσηλεύτρια

  Εξελεγκτική Επιτροπή
 • Γεργιανάκη Εβίνα, Δικηγόρος

  Νομική Σύμβουλος
 • Δομή και εσωτερική οργάνωση

Τακτικά Μέλη

Tακτικά μέλη μπορούν να γίνουν: εθελοντές αιμοδότες, δωρητές οργάνων σώματος, δωρητές μυελού ή δωρήτριες ομφάλιου αίματος που διαμένουν ή κατάγονται από την Κρήτη.

Τα τακτικά μέλη απαρτίζουν τη Γενική Συνέλευση που συγκαλείται μία φορά κάθε χρόνο και έκτακτα αν χρειαστεί.

Αρωγά Μέλη

Αρωγά μέλη (φίλοι του συλλόγου)μπορούν να γίνουν άνθρωποι που δεν μπορούν να δώσουν αίμα ή ιστούς, λόγω υγείας αλλά επιθυμούν να βοηθήσουν εθελοντικά στο έργο του συλλόγου.

Ο σύλλογος εκπροσωπείται από 5μελες Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ). Εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ και της 3μελούς Ελεγκτικής Επιτροπής, γίνονται κάθε 2 χρόνια. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα ταμειακώς εντάξει τακτικά μέλη (συμβολική συνδρομή 5 ευρώ ετησίως).

Διοικητικό Συμβούλιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο διεκπεραιώνει τις διοικητικές υποθέσεις του συλλόγου, περιλαμβανόμενων θεμάτων επικοινωνίας και εκπαίδευσης εθελοντών, σε συνεργασία με υπηρεσίες, φορείς, επιστημονικούς συνεργάτες ή εξειδικευμένα στελέχη του συλλόγου.

Εθελοντές

Οι εθελοντές του Αιματοκρήτη είναι τα μέλη του συλλόγου που συμμετέχουν πιο ενεργά πλαισιώνοντας τις δράσεις του Αιματοκρήτη, αφού έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο της ομάδας τους μπορούν να συμμετέχουν σε συγκεκριμένες εθελοντικές εργασίες, ανάλογα με τις δυνατότητές και την εμπειρία τους.

Όλα τα μέλη του Αιματοκρήτη οφείλουν να τηρούν ορισμένους δεοντολογικούς κανόνες όπως την ευγενική συμπεριφορά απέναντι στους εθελοντές αιμοδότες, τους συνεργάτες εθελοντές στο σύλλογο ή άλλους φορείς και ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

Υποστηρικτές

 • Δήμος Ηρακλείου
 • ΣΥΦΑΚ
 • Peugeot Τηλέμαχος
 • Περιφέρεια Κρήτης
 • Amita Coca Cola 3E
 • Μπισκότα Παπαδοπούλου
 • Effectlab Digital Marketing Agency
 • Επιτραπέζιο Νερό Λυττός
 • Fresh Snack
 • Costis
 • Superfast Ferries
 • Ελίν Τεχνική Α.Τ.Ε.
 • Έντεχνο Έπιπλο Καρπαθιωτάκης
 • Φαρμακείο Γιάννη & Νίκου Δασκαλάκη
 • Φαρμακείο Γιάννη Χατζάκη
 • Φαρμακείο Κοκολάκη

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Αν θέλετε να συμμετέχετε και εσείς στην προσπάθεια μας ως αιμοδότης, ως εθελοντής ή ως συνεργαζόμενος φορέας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας