1η Φορά Αιμοδότης, Ερωτήσεις Ιστορικού

Αιμοδότης, Ερωτήσεις Ιστορικού
1η Φορά Αιμοδότης, Ερωτήσεις Ιστορικού

Εάν δίνεις για πρώτη φορά, είναι λογικό να έχει απορίες ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα που συμβαίνουν στην αιμοδοσία. Ένα από αυτά είναι το ερωτηματολόγιο. Στο παρακάτω άρθρο σας δίνουμε μερικά tips για το σκοπό και το περιεχόμενο των ερωτήσεων του ερωτηματολογίου.

Μερικοί αιμοδότες ή αιμοδότριες νιώθουν άγχος για το πως πρέπει να το συμπληρώσουν ή αν δεν γνωρίζουν κάποια απάντηση.Σε κάθε περίπτωση αν έχεις απορία μπορείς να ρωτήσεις τους εθελοντές του αιμοδοτικού διοργανωτή συλλόγου και φυσικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της αιμοδοσίας.

Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια για να το συμπληρώσεις μέχρι να εξοικειωθείς με τις ερωτήσεις. Την επόμενη φορά θα είναι πολύ πιο εύκολο! Για τους παλαιότερους αιμοδότες είναι μια υπόθεση λίγων λεπτών!

Καταρχάς να πούμε ότι το ερωτηματολόγιο αυτό είναι στην ουσία ένα σύντομο ιστορικό για την κατάσταση της υγείας σου. Στην πρώτη σελίδα συμπληρώνεις τα στοιχεία σου (στις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη τυπώνονται από το σύστημα) και διαβάζεις μερικούς λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται σε καμμιά περίπτωση να αιμοδοτήσεις.

Στην πίσω όψη του ερωτηματολογίου περιλαμβάνονται ερωτήσεις για τα νοσήματα που ενδεχομένως να έχεις ή είχες στο παρελθόν, φάρμακα που λαμβάνεις, αν έχεις κάνει χειρουργείο, τατουάζ κτλ. Απαντάς με προσοχή και ηρεμία τις ερωτήσεις τικάρωντας τα κουτάκια του ΝΑΙ ή ΌΧΙ ενώ μπορείς να σημειώσεις λ.χ το όνομα του φαρμάκου που παίρνεις.

Να σημειώσουμε ότι η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι εμπιστευτική και κάθε πληροφορία παραμένει απόρρητη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απαντήσεις με ειλικρίνεια, να μην αποκρύψεις στοιχεία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια η δική σου και του λήπτη.

Στο τέλος του ερωτηματολογίου πρέπει να υπογράψεις δίνοντας την συγκατάθεσή σου για την διάθεση του αίματος σε ασθενείς που έχουν ανάγκη και την καταχώρηση των στοιχείων σου στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Παρακάτω μπορείς να βρεις το ερωτηματολόγιο και να εξοικειωθείς! Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε απορία! https://drive.google.com/file/d/1JMaf5z4URZMHAU_Mww2FYz6lGElc0bUM/edit

Tags: Εθελοντική Αιμοδοσία,