Πανευρωπαική Ημέρα Δωρεάς Οργάνων 2022- Γίνε “influencer για τη ζωή”

Τις πρόσφατες δεκαετίες, σημαντικές μάχες έχουν δοθεί στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων, ιστών και κυττάρων ώστε πια να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά " success stories". Η μεταμόσχευση σε πολλές περιπτώσεις είναι η μόνη δυνατή θεραπεία για να ανακτηθεί η ζωτική λειτουργία οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών. Για παράδειγμα μπορεί να αποκαταστήσει την όραση ασθενών ή το πιο σημαντικό να σημαίνει την ίδια τη ζωή για ασθενείς με ανεπάρκειες οργάνων τελικού σταδίου.
Η Πανευρωπαϊκή Ημέρα για την Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύεις (European Day for Organ Donation and Transplantation-EODD- αποτελεί την αφορμή για να θυμηθούμε πόσο σημαντική είναι η δωρεά κυττάρων, ιστών και οργάνων. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να τιμήσουμε τους δότες και τις οικογένειές τους που μοιράστηκαν το πολυτιμότερο δώρο και τους επαγγελματίες υγείας που κάνουν τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση δυνατή. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ανάγκες των ασθενών για να μεταμοσχευθούν παραμένουν πολύ υψηλές στις λίστες αναμονής και μεγάλο ποσοστό χάνει τη μάχη πριν καταφέρει να μεταμοσχευθούν.

20 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στην Ευρώπη περιμένοντας ένα μόσχευμα.

Αυτό αποτελεί το λόγο που με την ευκαιρία αυτής της επετειακής μέρας να καλέσουμε όλους να σκεφτούν τη δωρεά οργάνων και να κουβεντιάσουν το θέμα με την οικογένειά τους και τους φίλους τους, κάνωντας γνωστή την επιθυμία τους. Αυτό μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά. Η δωρεά μπορεί να ανακουφίσει ή να σώσει τη ζωή ανθρώπων σε λίστες αναμονής: ένας δότης μπορεί να σώσει μέχρι και 8 ζωές και να βελτιώσει μέχρι και 100 άλλες μέσω ιστών που μπορούν να δωρηθούν.

Οι εορτασμοί για τη EODD 2022 φιλοξενούνται φέτος στην Πολωνία με κορύφωση το Σάββατο 8 Οκτωβρίου. Το European Directorate for the Quality of Medicines and HealthCare (EDQM) του συμβουλίου της Ευρώπης τιμά την ημέρα κάθε χρονιά σε άλλη χώρα από το 1996.

Το 2021 36.000 ασθενείς έλαβαν μεταμόσχευση οργάνου και 41.000 νέοι ασθενείς εγγράφηκαν σε λίστες αναμονής στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τι θα γίνει αν αλλάξουμε το παιχνίδι; Σύλλογοι Δωρητών Οργάνων αγωνίζονται εθελοντικά για να διαδώσουν την ύψιστη αυτή ιδέα.

Τι μπορείς να κάνεις;

Μίλα για δωρεά οργάνων, ιστών και κυττάρων γύρω σου και γίνε influencer για μια ζωή! #influencersforlife