10 Συνηθισμένες Ερωτήσεις για τοαν Μπορείς να Δώσεις Αίμα

Συνηθισμένες Ερωτήσεις Αίμα
10 Συνηθισμένες Ερωτήσεις για τοαν Μπορείς να Δώσεις Αίμα

Μερικές φορές δεν είναι δυνατό να δώσετε αίμα ή ο γιατρός της αιμοδοσίας μπορεί να σας ζητήσει να περιμένετε ένα συγκεκριμένο διάστημα μέχρι να αιμοδοτήσετε ξανά. Mπορείτε να διαβάσετε παρακάτω 10 συνηθισμένες ερωτήσεις για το αν μπορείτε να αιμοδοτήσετε λόγω κάποιων συγκεκριμένων καταστάσεων.

Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω εμβολιαστεί για την COVID-19;

Ναι, αν νιώθεις εντελώς καλά. Αν έχεις κάποια αντίδραση από το εμβόλιο πρέπει να περιμένεις 7 ημέρες. Δείτε περισσότερα εδώ.

Αν έχεις περάσει COVID-19 πρέπει να περάσουν 28 μέρες από το τελευταίο σύμπτωμα και να νιώθεις εντελώς καλά πριν δώσεις αίμα. Μπορείς να διαβάσετε τις πλήρεις οδηγίες του ΕΚΕΑ εδώ.

Μπορώ να αιμοδοτήσω αν είμαι κρυωμένος;

Όχι, αν έχεις φτάρνισμα ή βήχα ή ρινική συμφόρηση δεν πρέπει να προσέλθεις στην αιμοδοσία. Είναι βασικό να μην έχεις κάποια λοίμωξη όταν δίνεις αίμα. Αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος είναι καλύτερο να μην αιμοδοτήσεις μέχρι να νιώθεις εντελώς καλά.

Μπορώ να αιμοδοτήσω αν παίρνω αντιβιοτικά ή έχω κάποια λοίμωξη;

Πρέπει να έχεις επανέλθει στο φυσιολογικό χωρίς να έχεις συμπτώματα λοίμωξης και να περιμένεις ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων μετά τη διακοπή του αντιβιοτικού.

Μπορώ να αιμοδοτήσω αν είμαι έγκυος?

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορείς να αιμοδοτήσεις. Πρέπει να περάσουν 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Μπορώ να δώσω αίμα εάν έχω πρόσφατα επισκεφθεί το οδοντίατρο;

Αποκλεισμός ως την επόμενη ημέρα συνήθους οδοντιατρικής εργασίας από οδοντίατρο. H εξαγωγή, τα σφραγίσματα και οι παρόμοιες εργασίες θεωρούνται ήσσονες χειρουργικές επεμβάσεις και αναβάλλεται η αιμοδοσία για μια εβδομάδα.

Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω καρδιολογικά προβλήματα?

Πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία από το ιστορικό καθώς εξαρτάται από την συγκεκριμένη κατάσταση. Αποκλείεται οριστικά η αιμοδοσία από ενδεχόμενους δότες που έπασχαν ή πάσχουν από σοβαρή καρδιαγγειακή πάθηση, άτομα με στηθάγχη, επαναλαμβανόμενη θρομβοφλεβίτιδα, θρόμβωση ή βλάβη βαλβίδας καθώς και άτομα που έχουν κάνει εγχείρηση καρδιάς. Για τις αρρυθμίες: αποκλείεται αν κάποιος είναι συμπτωματικός ή αν παίρνει φάρμακα για αρρυθμίες.

Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω κάνει τατουάζ ή piercing?

Αν το τατουάζ ή το piercing είναι πρόσφατα πρέπει να περιμένεις λίγους μήνες για να ξαναδώσεις (4 μήνες) Παρακαλούμε δες και τη σχετικές οδηγίες εδώ.

Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω υψηλή η χαμηλή πίεση?

Είναι δυνατό να δώσεις αίμα αν έχεις υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση. Για την υπέρταση: Γίνεσαι δεκτός αν δεν υπάρχει άλλο καρδιακό πρόβλημα και η πίεση είναι 10-180 mmHg συστολική και 50-100 mmHg διαστολική.

Αποκλείεται αν η αιτία της υπέρτασης είναι υπό διερεύνηση. Δεκτός γίνεσαι επίσης αν παίρνεις αντιυπερτασικά τα οποία δεν έχεις αλλάξει σε τύπο ή δόση τις τελευταίες 4 εβδομάδες και η πίεση είναι στα επιτρεπτά όρια. Δες περισσότερα εδώ.

Όσον αφορά την υπόταση, γίνονται δεκτά άτομα με χαμηλή πίεση μετά από εκτίμηση του ιατρού της αιμοδοσίας με την προϋπόθεση ότι η συστολική πίεση δεν είναι χαμηλότερη από 90 mm Hg και η διαστολική <50 mm Hg και εφόσον δεν έχουν ιστορικό ζάλης ή λιποθυμίας.

Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω υποβληθεί σε βελονισμό?

Δεκτός γίνεσαι αν ο βελονισμός έγινε από ιατρό ή κάτω από ιατρική επίβλεψη με αποστειρωμένες βελόνες
μιας χρήσης. Διαφορετικά, ή αν υπάρχει αμφιβολία, αναβάλλεται για 4 μήνες.

Μπορώ να δώσω αίμα αν είμαι gay?

Δυστυχώς, αν και δε θα έπρεπε να εμποδίζουμε τους ανθρώπους από το να δίνουν αίμα με βάση τη σεξουαλικότητά τους αλλά με βάση την επικινδυνότητα της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς ως προς τα μεταδιδόμενα νοσήματα (λ.χ πολλαπλούς συντρόφους χωρίς προφύλαξη) στην Ελλάδα δεν μπορείς να δώσεις αίμα ακόμη και αν είχες έστω μια ομοφυλοφιλική σχέση. Δείτε εδώ περισσότερα.

Αν το ερώτημά σας δεν καλύπτεται από αυτές τις ερωτήσεις μπορείτε να συμβουλευτείτε τον αλφαβητικό οδηγό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εδώ.

Tags: Εθελοντική Αιμοδοσία,