Εθελοντική Αιμοδοσία στην Πανδημία

Η πανδημία από COVID-19 άλλαξε εντελώς την ζωή μας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο για εμάς όσο και για τους αγαπημένους μας και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, του του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ και των γιατρών μας.

Η κατάσταση της εθελοντικής αιμοδοσίας δε θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη. Σε πολλές από τις χώρες που επλήγησαν παρουσιάστηκε έλλειμμα αίματος. Στην χώρα μας επίσης παρατηρήθηκε στην αρχή της επιδημίας μείωση περίπου 25% στις περισσότερες αιμοδοσίες καταβλήθηκε προσπάθεια να "αναχαιτιστεί" με έκτακτες αιμοδοσίες που οργανώθηκαν αλλά και με τη μεταφορά των σταθμών αιμοδοσίας σε χώρους εκτός του νοσοκομείων. Στη διάρκεια της επιδημίας η μείωση που παρατηρήθηκε είναι περίπου στο 15% αλλά σε κάποιες περιόδους άγγιξε το 30% ή και το 60%.

Όσο βέβαια η επιδημία επιδεινωνόταν τόσο το ζήτημα της ανεπάρκειας αίματος μας απασχολούσε όλο και περισσότερο. Στην Ελλάδα, παρόλο που τα τακτικά χειρουργεία αναβλήθηκαν για ένα διάστημα οι πάγιες ανάγκες παρέμεινα ή και αυξήθηκαν ειδικά τους θερινούς μήνες. Άνθρωποι που ζουν με μεσογειακή αναιμία, ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα ή κακοήθειες περιμένουν με αγωνία να μεταγγιστούν.

Στο δεύτερο κύμα δραματικές ελλείψεις παρατηρήθηκαν ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στο τρίτο κύμα και ειδικά την θερινή περίοδο οι ελλείψεις έγιναν δραματικές σε όλη τη χώρα.

Έχει σημασία να ξέρουμε ότι ο COVID-19 δεν μεταδίδεται με το αίμα ή τα παράγωγά του. Οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να δίδουν αίμα τακτικά τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα (μάσκα ειδικά σε κλειστούς χώρους, υγιεινή χεριών, φυσική απόσταση).

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να προσέλθετε στην αιμοδοσία αν έχετε βήχα, πυρετό, συνάχι, έχετε στο στενό σας περιβάλλον ασθενή με μεταδιδόμενο νόσημα ή έχετε πρόσφατα ταξιδέψει στο εξωτερικό. Η ειλικρίνεια και υπευθυνότητα των αιμοδοτών είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Ο εμβολιασμός για τον COVID-19 δεν επηρεάζει την υγεία του αιμοδότη ή του λήπτη. Εάν έχετε εμβολιαστεί μπορείτε να αιμοδοτήσετε ακόμη και την επόμενη ημέρα εάν αισθάνεστε εντελώς καλά. Αν παρουσιάσετε κάποια συγκεκριμένη αντίδραση μετά από το εμβόλιο ( πυρέτιο, πόνο στο σημείο της ένεσης κλπ) πρέπει να περιμένετε 7 μέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών "Αιματοκρήτης" δεν σταμάτησε ποτέ να είναι δίπλα στους μεταγγιζόμενους και τους εθελοντές αιμοδότες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εθελοντές του "Αιματοκρήτη εκτός την πάγια εκπαίδευσή τους έλαβαν πιστοποίηση τόσο το 2020 όσο και το 2021 για τη διαχείριση της κατάστασης λόγω Covid-19 από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο σύλλογος αύξησε τις εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται και σε νέες περιοχές, εφάρμοσε πιστά τα υγειονομικά μέτρα ακόμη και πριν την γενικευμένη ισχύ τους , προμηθεύτηκε υγειονομικό υλικό από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών ΠΟΣΕΑ και υλοποίησε δειγματοληπτικό έλεγχο των τακτικών αιμοδοτών για αντισώματα SARS-COVID 19 σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διένειμε ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό για την πληροφόρηση των αιμοδοτών. Συμμετείχε επίσης στο παγκόσμιο συνέδριο νέων εθελοντών αιμοδοτών που είχε ως θέμα την αιμοδοσία κατά την πανδημία και σε μεγάλο αριθμό τοπικών ή διεθνών ενημερωτικών εκδηλώσεων παρακολουθώντας στενά την επιδημιολογική εξέλιξη των επιδημικών κυμάτων. Σε στενή συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων αιμοδοσίας εξασφάλισε τα μέγιστα επίπεδα ασφάλειας κατά τη διάρκεια των αιμοδοσιών.

Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε το 200% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους αποδεικνύοντας ότι οι ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι αιμοδότες είναι και θα είναι η λύση στο πρόβλημα της ανεπάρκειας αίματος. Ευχόμαστε σε όλους ασφαλείς αιμοδοσίες, να είμαστε όλοι καλά και να περάσει αυτή η μεγάλη υγειονομική κρίση.

Tags: Εθελοντική Αιμοδοσία,